Micha Bos, 28 February 2024

Strategische partnerschappen als oplossing voor het tekort aan MSP-vaardigheden

tekort aan it personeel

Als Managed Service Provider (MSP) bevind je je in het hart van de digitale innovatie van je klanten. Door de continue ontwikkeling van IT-vereisten kom je onvermijdelijk voor de keuze te staan: uitbreiden van je team of het aangaan van strategische partnerschappen.

Volgens HubSpot beschouwt 65% van de IT-organisaties dergelijke samenwerkingen als essentieel voor hun toekomstige groei, gezien de voordelen zoals toegang tot nieuwe technologieën en markten. Efficiëntie in je organisatie is noodzakelijk om deze partnerschappen effectief te integreren. Automatisering speelt hierin een sleutelrol. 

De groeiende behoefte aan diversiteit in IT-diensten

De kernactiviteiten van een MSP zijn traditioneel gericht op het beheer van werkplekken en de ondersteuning van gebruikers. Dit is waar MSP’s in excelleren: het creëren van een solide IT-infrastructuur waarbinnen klanten zorgeloos hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze diensten vormen het fundament van je onderneming en zijn diep geworteld in je organisatie. Echter, de IT-behoeften van klanten zijn dynamisch en veranderen snel door technologische vooruitgang.

Van MSP’s wordt verwacht dat ze hun dienstenaanbod verbreden en zich aanpassen aan nieuwe technologieën zoals cloud services, cybersecurity, en geavanceerde data-analyse. De vraag is nu: ga je als MSP waardevolle resources investeren in het uitbreiden van je interne kennisbasis, of zoek je naar synergie in strategische partnerschappen? Het antwoord ligt vaak in het vinden van een balans. 

Strategische samenwerkingen als hefboom voor groei 

Strategische partnerschappen stellen MSP’s in staat om snel in te spelen op veranderende marktvragen zonder zelf diepgaande expertise in elk nieuw gebied te ontwikkelen. Deze kosteneffectieve benadering maakt het mogelijk om een breed scala aan diensten aan te bieden en tegelijkertijd trouw te blijven aan je kerncompetenties. Door een divers en uitgebreid aanbod te hanteren, versterk je jouw positie als een volledige IT-serviceprovider, wat de druk op interne middelen vermindert. Dit breidt niet alleen de horizon van je MSP uit, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor je klanten. 

Het omarmen van deze dynamische aanpak bereidt je voor op groei in een continu veranderende markt. Het uitbreiden van je dienstenpakket door middel van strategische partnerschappen zorgt ervoor dat je aan de groeiende en evoluerende behoeften van je klanten kunt voldoen, terwijl je tegelijkertijd je organisatorische sterktes en unieke identiteit behoudt. In dit proces is de rol van automatisering niet te onderschatten. 

Automatisering

Automatisering speelt een belangrijke rol bij iedere MSP gericht op schaalbaarheid en efficiëntie. Door niet alleen routineklussen te automatiseren maar ook de samenwerking tussen verschillende technologieplatforms en diensten te stroomlijnen, verhoog je de efficiëntie op meerdere manieren:

  • Tijdsefficiëntie

Automatisering zet tijd die gewoonlijk besteed wordt aan repetitieve taken om in productieve uren voor complexere projecten. Bijvoorbeeld, het automatisch resetten van wachtwoorden of het aanmaken van gebruikersaccounts bespaart niet alleen kostbare tijd, maar vermindert ook de tijd die klanten moeten wachten op de afhandeling van hun verzoeken.

  • Consistentie

Een gestandaardiseerd proces zorgt voor uniforme resultaten. Elke keer dat een nieuwe medewerker wordt toegevoegd, zorgt een geautomatiseerd proces ervoor dat de juiste toegangsrechten en resources consistent worden toegekend, wat de kans op menselijke fouten verkleint en zorgt voor een betrouwbare gebruikerservaring.

  • Klanttevredenheid

Snellere en meer betrouwbare service leidt tot een hogere klanttevredenheid. Een automatisch ticketsysteem dat direct de juiste afdeling inschakelt voor een specifiek probleem, zorgt voor een snelle oplossing van klantproblemen, wat direct bijdraagt aan een positief gevoel bij de klant.

  • Innovatie

Vrijgemaakte tijd kan worden gebruikt om te innoveren en nieuwe diensten te ontwikkelen. Hiermee kun je je weer onderscheiden in de markt en extra waarde bieden aan je klanten. Dit zorgt samen met je partnerschappen voor een goede balans in je aanbod.

  • Schaalbaarheid

Gemakkelijker beheer van een groeiend aantal klanten zonder extra werkdruk. Zonder extra personeel te hoeven aannemen, kun je met behulp van geautomatiseerde systemen het aantal beheerde werkplekken verdubbellen, terwijl de servicekwaliteit hoog blijft.

De rol van Ydentic in het versterken van partnerschappen

Met een sterk fundament in automatisering, biedt Ydentic MSP’s de mogelijkheid om hun serviceaanbod snel en flexibel aan te passen aan de behoeften van hun klanten, zonder dat de complexiteit toeneemt. Dit faciliteert een soepele samenwerking met partners, waardoor je als MSP in staat bent om een breed scala aan geavanceerde oplossingen aan te bieden, vanuit een gestroomlijnde beheeromgeving.

Het resultaat is een krachtige combinatie van interne efficiëntie en externe samenwerking, wat MSP’s in staat stelt om de kwaliteit van de dienstverlening te behouden terwijl ze groeien en innoveren. Met een strategische benadering van partnerschappen en de juiste technologische ondersteuning kun je als MSP de uitdagingen van de hedendaagse IT-markt met vertrouwen tegemoet treden.